
پس از يخچالها منابع آب زيرزميني دومين منبع آب شيرين موجود در جهان است. در نقاطي که آبهاي سطحي همانند درياچه ها و رودخانه ها وجود نداشته و يا غير قابل استفاده باشند نيازهاي آبي توسط منابع آب زيرزميني برطرف مي شود.
حدود يك سوم جمعيت جهان وابسته به آب زيرزميني بوده و بيش از ٧٠ درصد منابع آب زيرزميني به مصرف کشاورزي مي رسد. بنابراين توسعه کشاورزي و صنعت باعث افزايش برداشت از منابع مذکور شده و برداشت بي رويه از مخازن آب زيرزميني موجب شده که ميزان تغذيه آبخوان جوابگوي برداشت نبوده و سطح آب زيرزميني افت نمايد. افت سطح آب زيرزميني مشكلاتي همچون خشك شدن چاه هاي آب ،کاهش دبي رودخانه و آب درياچه ها ، تنزل کيفيت آب ، افزايش هزينه پمپاژ و استحصال آب و نشست زمين را بدنبال دارد.
افت سطح آب زيرزميني در اکثر نقاط جهان ، بويژه آفريقاي شمالي ، آسياي مرکزي و جنوبي ، خاور ميانه ، چين شمالي ، آمريكاي شمالي و استراليا و بطور محلي در ديگر مناطق جهان مشاهده مي شود.
کمبود ذخایر آب هر روز جدی تر میشود و زنگ خطر آلودگی آبها به صدا در آمده است. طبق آمارها بیش از یک میلیارد نفر از مردم دنیا از دسترسی به آب آشامیدنی سالم محروم هستند و هر سال بیش از پنج میلیون نفر بر اثر بیماریهای ناشی از آلودگی آب آشامیدنی جان می سپارند.
به گزارش مهر، « آب کمیاب می شود». این بخشی از پیامی است که دبیرکل سازمان ملل متحد به مناسبت 22 مارس، برای روشن سازی افکار عمومی از وضعیت وخیمی که پیش روی دنیا قرار دارد مطرح و در ذهن خود رویای تامین آب سالم برای کل جمعیت دنیا را دست نیافتنی تداعی می کند.
اینک نبردی سرسختانه میان ذی نفعان آب در جامعه انسانی و طبیعت خدادادی شکل گرفته تا تنها یک گروه برنده اصلی استفاده از اندک منابع محدود موجود در کره زمین باشند و یا با موازنه ای نتیجه ای برد- برد را رقم زنند.
این نبرد هم اکنون به حدی جدی است که برخی را بر این باور نهاده که تعداد مردمی که در سالهای آتی به دلیل استفاده از آب ناسالم از بین می روند بیش از تلفات جنگ یا سایر خشوتها خواهد بود.
آب درآموزه هاي قرآني مايه حيات همه موجودات جاندار در زمين است. از اين روست كه به صراحت ميفرمايد: جعلنا من الماء كل شي حي؛ ما هر چيز زنده را از آب قرار داده ايم.
آب مايه آسماني است چنان كه مايه بركت نيز ميباشد .البته و براي بركت يابي ميبايست انسان ايمان و تقوا را مراعات كند. به اين معنا كه همين آب كه ماده حيات بشريت و رشد و شكوفايي تمدني است و از آسمان پاك ميبارد براي اين كه مبارك باشد و بركت را براي بشريت پديد آورد ميبايست، آدميرا به سوي ايمان به خدا و تقوا بكشاند وگرنه همان باران و آب آسماني مايه هلاكت و نيستي ميشود و همانند سيل هاي عظيم همه چيز را ميشويد و ميبرد و يا همانند بوران هاي سخت از ريشه ميخشكاند.
آب هم چنان كه مايه حيات و عنصر اصلي تمدني و شكوفايي آن است هم چنين مايه درمان و شفابخش بشر از بيماري نيز ميباشدآب سرد و شيرين درمانگري بيش تري دارد و نوشيدن آن به عنوان مايه شفا درون و شستن به آن مايه شفاي بدن و پوست و گوشت آدمياست.
خداوند نه تنها آب را به عنوان يكي از آيات بزرگ خويش ميشناساند كه انسان با تفكر در آن ميتواند به آفريدگاري و پروردگاري خداوند برسد بلكه خداوند در آياتي بر انسان منت ميگذارد كه وي را با آب گوارا سيراب ميكند
هرچند كه مطلق آب به عنوان آيه اي درخور توجه مطرح ميشود و درآيه 12سوره فاطر توجه به منافع آب هاي تلخ و شيرين مورد تاكيد است ولي آب شيرين و خنك به عنوان مهم ترين عنصر مورد توجه است و شكر خاص ميطلبد
+ نوشته شده در پنجشنبه نوزدهم اسفند 1389ساعت 20:14 توسط لیلا قدوسی |
نظر بدهید

قنات
عبارتست از یک سوراخ افقی ، با شیب کمی به سمت خارج تا مسافتهای طولانی در دل زمین حفر میشود تا به سفره آب زیرزمینی رسیده و در آن پیشروی نماید. این مسیر افقی معمولا توسط چاههای قائم متعددی به سطح زمین متصل میشود. از این چاهها مصالح حفاری شده به خارج هدایت شده و ضمن ایجاد امکان پیشروی سریعتر ، موادی نیز انجام شود. در کف قنات معمولا با قرار دادن ناوهها سفالی ، یا مصالح دیگر ، از نفوذ مجدد آبها ، ضمن حرکتشان به خارج ، جلوگیری میشود.
چاه
چاه سوراخ قایمی است که از سطح زمین تا داخل منطقه اشباع آب زیرزمینی حفر میگردد و به تدریج آب زیرزمینی در آن جمع میشود. بیرون آوردن آب از چاه یا بطور مصنوعی و با استفاده از تلمبههای دستی یا موتوری صورت میگیرد. استفاده از آبهای زیرزمینی بوسیله حفر چاه در همه نقط دنیا متداول است. حفر چاه برای استخراج آب زیرزمینی در رسوبات ناپیوسته بیشتر به روش ضربهای و در سنگها عمدتا به روش دورانی صورت میگیرد. استفاده از آبهای زیرزمینی بوسیله حفر چاه در همه نقاط دنیا متداول است.
در حال حاضر ۴/ ۱ ميليارد انسان از دسترسي به آب سالم محرومند و در عين حال نيمي از جمعيت جهان از فقدان تاسيسات بهداشتي (فاضلاب) در رنج هستند. در عين حال توسعه تاسيسات جديد با توجه به روند رو به رشد جمعيت پاسخگو نيست.
در برخي كشورها به ويژه كشورهاي كمتر توسعهيافته تامين آب بر دوش زنان خانواده است. هنگامي كه در منزل، آب مهيا نيست، سختي تهيه آن به گونهاي عمده به دوش زنان است. در مناطق روستايي آسيا، در 30 درصد از خانوادهها زنان مسوول مهيا كردن آب هستند در حالي كه اين رقم براي مردان 13 درصد است. براي مثال در مناطق روستايي هندوستان زنان معمولا تهيهكنندگان آب براي 48 درصد از خانوادهها هستند در حالي كه اين درصد براي مردان فقط شش است.
در كنار آن توسعه توجهات و احترام به ارزش آب و محيط زيست از اهميت نهادينهتري برخوردار است. براي دهههاي زيادي بشر غيرمسوولانه از محيط زيست بهره برده و بيش از نياز، منابع را مورد استفاده قرار داده است و در راستاي تخريب و كاهش كيفيت منابع آب گام برداشته است. كاهش و كمبود توليدات كشاورزي از عواقب سوء بحران آب است.