قالب وبلاگ
بحران آب
 

آب

 
آب
 
 
 
ساختار ملوکولی
 
 

آب مایه حیات و فراوان‌ترین مادهٔ مرکب برروی سطح کره زمین و بستر اولیه حیات به شکلی که امروزه می‌شناسیم. بیش از ۷۵٪ جرم یک انسان از آب تشکیل شده‌است و نیز بیش از ۷۰٪ سطح کره زمین را آب پوشانده است (نزدیک به ۳۶۰ میلیون از ۵۱۰ میلیون کیلومتر مربع) با وجود این حجم عظیم آب تنها دو درصد از آبهای کره زمین شیرین و قابل شرب است و باقی آن به علت محلول بودن انواع نمک‌ها خصوصاً نمک طعام غیر قابل استفاده است. از همین دو درصد آب شیرین بیش از ۹۰ درصد به صورت منجمد در دو قطب زمین و دور از دسترس بشر واقع شده‌است.

نامگذاری آب

آب در گویش‌های محلی به نامهای مختلف یاد می‌شود. مثلاً در گویش دزفولی با تلفظ O انگلیسی یا "او" از آب یاد می‌شود.[۱][۲]

 

در فیزیک بر اساس

حالت ماده آب معمولاً به این نام‌ها خوانده می‌شود:

در علم هواشناسی حالت‌های مختلف آب بر اساس نوع بارش یا معلق بودن آن در جو طبقه بندی می‌شود:

در علم محیط زیست:

بر اساس منبعی که آب در آن قرار دارد و یا از آن به دست می‌آید:

بر اساس نوع مصرف:

بر اساس کیفیت فیزیکی:

بر اساس مشخصات شیمیایی:

بر اساس مسائل مذهبی:

ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی

 
 
مولکول‌های آب و پیوند هیدروژنی

مولکول

نوشتار اصلی: آب (مولکول)

فرمول شیمیایی آب، H۲O است؛ مولکول آب از دو اتم هیدروژن و یک اتم اکسیژن تشکیل شده‌است که با پیوندهای کووالانس به هم متصل شده‌اند. اتم‌های هیدروژن دارای بار مثبت هستند و با زاویه نزدیک به ۱۰۵ درجه در اطراف اتم اکسیژن قرار گرفته‌اند که این موضوع باعث قطبی شدن پیوندهای مولکول آب شده‌است.[۳]جرم مولی آب برابر ۱۸ گرم بر مول می‌باشد.[۴]

خواص فیزیکی آب (مقطر)

بی‌بو، بی‌رنگ و بی‌طعم. آب خواص ویژه‌ای دارد که آن را از دیگر مایعات متمایز کرده‌است. از این خواص ویژه می‌توان به ظرفیت گرمایی بالا، افزایش غیرعادی حجم به هنگام انجماد، کشش سطحی بالا، گرانروی بسیار پایین و بالا بودن گرمای نهان تغییر فاز اشاره نمود. دلیل بسیاری از این خاصیت‌ها وجود پیوند هیدروژنی در میان مولکول‌های آب است.[۵]چگالی آب در دمای ۲۵ درجه سانتی‌گراد و فشار ۱ آتمسفر برابر ۰.۹۹۸ گرم بر سانتمیتر مکعب است. آب در فشار ۱ آتمسفر در دمای ۱۰۰ درجه سانتی‌گراد می‌جوشد و در دمای صفر درجه سانتی‌گراد منجمد می‌شود.[۳]

همچنین آب در ۴ درجه سانتی گراد بیشترین چگالی یعنی ۱ گرم بر سانتیمتر مکعب را دارد، که این مسئله از لحاظ علمی بسیار جالب است و یک استثنا به شمار می‌آید.

منابع آب در کره زمین

اگر کسی از فضا به زمین نگاه کند، آن را یک سیاره آبی رنگ و پر از آب خواهد دید. حجم کل آب‌های موجود در کره زمین، رقمی در حدود ۱٬۳۶۰ میلیون کیلومتر مکعب تخمین زده شده‌است. این حجم با توجه به چرخهٔ آب به طور دائم در بین منابع مختلف در حال جابه‌جایی‌است.[۶]


مهمترین منابع آب در کره زمین عبارتند از:[۷]

همچنین بخشی از آب موجود در کره زمین به‌صورت بخار در آتمسفر و بخش دیگری نیز به‌صورت جامد در یخچال‌های طبیعی وجود دارد.

حجم تقریبی میزان آب ذخیره شده در این منابع به این شرح است[۶]:

  • اقیانوس‌ها: حدود ۱٬۳۲۰ میلیون کیلومتر مکعب (۹۷٫۲٪)
  • یخچال‌های طبیعی: حدود ۲۵ میلیون کیلومتر مکعب (۱٫۸٪)
  • سفره‌های زیرزمینی: ۱۳ میلیون کیلومتر مکعب (۰٫۹٪)
  • آب‌های شیرین موجود در در دریاها، دریاچه‌ها و رودها: ۲۵۰ هزار کیلومتر مکعب (۰٫۰۲٪)
  • بخار آب در هواکره حدود ۱۳ هزار کیلومتر مکعب (۰٫10٪)

استفاده از آب

میانگین جهانی توزیع میزان استفادهٔ آب در بخش‌های مختلف در سال ۲۰۰۳ به صورت زیر بود:[۸]

بخش کشاورزی به دلیل آبیاری محصولات میزان زیادی آب مورد استفاده قرار می‌دهد. از سال ۱۹۶۰ میانگین جهانی میزان برداشت آب از منابع به منظور آبیاری زمین‌ها ۶۰٪ افزایش یافته‌است و این در حالی‌است که بین ۲۰٪ تا ۳۰٪[۹] آن تبخیر یا جاری می‌شود و به هدر می‌رود . میزان برداشت آب در کشورهای درحال توسعه به علت نداشتن ابزار مناسب دوبرابر کشورهای توسعه‌یافته برای هر هکتار است، درحالی که میزان محصولات کشاورزی آن‌ها یک‌سوم می‌باشد. به‌علاوه، در اکثر نقاط خشک و نیمه‌خشک، به علت کمبود بارش‌های جوی، ۹۰٪ آب مورد نیاز برای آبیاری زمین‌ها از آب شیرین تأمین می‌گردد، درحالی که کشورهای توسعه‌یافته این رقم را به ۴۰٪ رسانده‌اند.[۱۰][طبق کدام آمار و در چه سالی]

توزیع میزان استفادهٔ آب به‌منظور مصارف خانگی نیز در نواحی گوناگون مختلف می‌باشد. به طور مثال و طبق آمار منتشر شده توسط برنامه عمران سازمان ملل متحد در سال ۲۰۰۶، میانگین میزان آب مصرفی در ایالات متحده حدود ۵۷۵ لیتر و در اروپا بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ لیتر در روز برای هر شخص می‌باشد، درحالی که در کشور موزامبیک این رقم حدود ۱۰ لیتر می‌باشد.[۱۱]

کمبود آب

 
 
وضعیت کنونی بحران آب در جهان

اگرچه حجم کلی آب‌های موجود برروی زمین نسبتاً زیاد می‌نماید اما متجاوز از ۹۷٪ این آب‌ها در دریاها و اقیانوس‌ها متمرکز هستند و حدود ۲٪ نیز به صورت یخ و یخچال‌ها در مناطق قطبی تجمع یافته‌است. از یک درصد آب باقی‌مانده نیز بخش زیادی در اعماق زمین بوده که استخراج آن مشکل و از دسترس انسان به دور است.[۱۲]

به‌علاوه، منابع آب شیرین در سطح زمین به طور یک‌نواخت توزیع نشده‌اند. درحال حاضر، ۹ کشور ۶۰٪ کل منابع آب شیرین را به خود اختصاص می‌دهند: کانادا، چین، کلمبیا، پرو، برزیل، روسیه، ایالات متحده آمریکا، اندونزی و هند.

در مقابل حدود ۸۰ کشور با کمبود آب مواجه‌اند که برخی از آن‌ها تقریباً به هیچ منبع آب شیرین قابل توجهی دسترسی ندارند: کویت، بحرین، مالت، امارات متحده عربی، سنگاپور، اردن و لیبی.

با توجه به افزایش روزافزون جمعیت، توسعهٔ صنایع و افزایش آلودگی منابع آب شیرین، دسترسی به آب کافی و مناسب در برخی از کشورها به یک بحران جدی تبدیل شده‌است.[۱۰]

 
 
آلودگی آب‌های رودخانهٔ تیته در برزیل. در بسیاری از کشورها، علارغم وجود منابع کافی آب شیرین، تأمین آب آشامیدنی سالم با مشکل روبه‌رو است.

طبق آمار برنامه عمران سازمان ملل متحد در سال ۲۰۰۶:

  • ۱٫۱ میلیارد نفر به آب آشامیدنی دسترسی ندارند.[۱۳]
  • ۲٫۶ میلیارد نفر به آب کافی برای بهداشت دسترسی ندارند.[۱۳]
  • ۷۰۰ میلیون نفر در ۴۳ کشور با مشکل کمبود پیوستهٔ آب مواجه هستند.[۱۴]
  • ۱٫۸ میلیون کودک زیر ۵ سال هر روز از ابتلا به اسهال به علت آشامیدن آب ناسالم می‌میرند.[۱۵]

آلودگی آب شرب و اهمیت تصفیه آب

آب بیش از سه‌چهارم سطح کره زمین را پوشانده‌است. ۹۷٫۲ درصد از آب‌های موجود در این سیاره در اقیانوس‌ها و دریاها انباشته شده‌اند، لیکن تنها حدود ۸/۲ درصد از آب‌های موجود قابل شرب می‌باشد. مقدار قابل توجهی از کل آب‌های سطح کره زمین به‌صورت مناطق قطبی، یخچال‌های طبیعی، رطوبت هوا و خاک می‌باشد که عملاً غیرقابل دسترسی‌است و تنها ۰٫۶۲ درصد از آن در رودخانه‌ها جاری بوده و یا به‌صورت دریاچه‌های آب شیرین و منابع زیرزمینی قرار گرفته‌اند و انسان‌ها آب آشامیدنی خود را از این منابع تأمین می‌نمایند.

Fresh water fountain.jpg

امروزه این منابع محدود آب شیرین قابل دسترس در معرض انواع آلودگی‌های میکروبی و شیمیائی قرار گرفته، و آلاینده‌های فراوانی از طریق فاضلاب‌های صنعتی و کودهای شیمیائی منابع حیاتی انسان‌ها را به طور جدی تهدید می‌نماید.

۱) متأسفانه با توسعه تمدن جدید و صنعتی شدن جوامع، فاضلاب‌های صنعتی، مواد سمی، فلزات سنگین و آلودگی‌های مضر که برای سلامتی موجود تهدید به شمار می‌آید، از قبیل اسیدیته آزاد، مواد قلیائی، گازهای سمی، مواد رادیواکتیو، میکروارگانیسم‌های بیماری‌زا، چربی و روغن و... را وارد آب‌های شیرین قابل دسترس می‌نمایند.

۲) مواد شوینده که در عصر ما بسیار توسعه یافته و حجم وسیعی را تشکیل می‌دهد، هر روز و هر ساعت از طریق چاه‌های فاضلاب وارد آب‌های زیرزمینی گردیده و مولکول‌های کربن‌دار حلقوی (هیدروکربورها) موجود در آنکه به آسانی قابل استحاله و تغییر نیستند، را وارد آب‌های زیرزمینی می‌گردانند و آلودگی شیمیائی ایجاد می‌نمایند. متأسفانه با تمام تلاشی که به عمل آمده در حال حاضر فقط ۲۵ درصد از پاک کننده‌ها (دترجنت‌ها) در شرایط معمولی تجزیه می‌گردند (جزء انواع تجزیه شونده می‌باشند) و ۷۵ درصد آن‌ها استحاله نمی‌گردد و مولکول‌های حلقوی کربن‌دار آن‌ها شکسته نمی‌شوند.

۳) تصفیه‌خانه‌های آب شرب جهت مبارزه با آلودگی‌ها با اضافه کردن مقداری کلر که ارزان‌ترین و قابل دسترس‌ترین آنتی‌اکسیدان است، میکروب‌ها و ویروس‌ها را در شرایطی خاص (نه ب

[ شنبه 23 ارديبهشت 1391برچسب:, ] [ 1:50 ] [ احمد مجیدی ] [ ]

منابع آب

 

منابع آب، اصطلاحا منشا آبی هستند که مفید یا ظرفیت مفید بودن برای انسان‌ها دارند. مصارف آب شامل فعالیت‌های کشاورزی، صنایع، خانگی و محیط زیست می‌باشد. ۹۶٫۷ درصد کل آب‌های کره زمین شور و مابقی (۲٫۳ درصد) شیرین هستند. بیشتر از دو سوم آب‌های شیرین در یخچال‌های طبیعی و قطب‌های شمال و جنوب زمین قرار دارند. منبع آب شیرین آب در گردش زمین است که به تدریج در حال کاهش می‌باشد. مقدار تقاضای آب از میزان تامین آن در مناطق زیادی از کره زمین که نرخ رشد جمعیت بالایی دارند فراتر رفته‌است. روند کمبود منابع آب شیرین در دسترس بشر ادامه خواهد داشت. چارچوب و مقرراتی که برای تخصیص منابع آب به آب‌بران تنظیم می‌شود را حقابه می‌نامند.

[ شنبه 23 ارديبهشت 1391برچسب:, ] [ 1:38 ] [ احمد مجیدی ] [ ]


آب در آينه قرآن
 

 
پروردگار متعال در 43 سوره شريفه قرآن در حدود 63 مرتبه از آب تحت عنوان ماء با معاني گوناگون ياد نموده است :
• سوره هود آيه 7 :
متن عربي :
وَ هوَ الّذي خَلَقَ السّمواتِ وَ الاَرضَ في سِتَّهِ ايّام وَ كانَ عَرشُهُ عَلَي الماء
ترجمه فارسي :
و اوست آفريدگاري كه آسمانها و زمين را در شش روز بيافريد و (پيش از آن) عرش او بر آب استوار بوده است .
ترجمه انگليسي :
- and Allah`s Allah is the One who created the heavens and the earth in six days
Throne stayed over the water . (From the Throne He does supervise over the affairs Of the creatures).
از اين آيه به گواهي احادث بسيار و تفاسير بر مي آيد كه سازمان و قوام آفرينش الهي بر آب نهاده شده است و ماده اصلي آفرينش زمين و آسمان آب بوده و آفريدگار بزرگ زمين و آسمانها و ستارگان را از همان ماده پديد آورده است .
همانگونه كه اشاره كرديم از برخي آيات شريفه قرآن مجيد چنين استفاده مي شود كه آب ، مادر پديده هاي عالم است . بدين معنا كه خداوند متعال اصل و قوام موجودات جهان هستي را بر آب قرار داده است .
• سوره انبياء آيه 30 :
متن عربي :
وَ جَعَلنا مِن الماءَ كُلُّ شَي ء حَيّ .
ترجمه فارسي :
و ما زندگاني هر چيزي را از آب قرار داديم .
ترجمه انگليسي :
And We appointed water to be the Source of life for all earthly creatures.
از اين آيه به وضوح و روشني پيداست كه پروردگار بزرگ ، حيات و زندگي و هستي هر پديده اي را به آب نسبت داده است . بدين شكل كه بدون وجود آب حيات معنا ندارد . در قرآن آيات ديگري هم هست كه ضمن برشمردن بعضي از ويژگيهاي آب از مجموع آنها همين نتيجه حاصل مي گرد .
• سوره عنكبوت آيه 63 :
متن عربي :
وَ لَئِن سَاَلتَهُم مَن نَزَّلَ مِنَ السَّماءِ ماءً فَاَحيا بِهِ الاَرضَ مِن بَعدِ مَوتِها لَيَقولُنَّ الله
ترجمه فارسي :
و اگر از ايشان سئوال كني كيست كه آب را از آسمان فرو فرستد و به وسيله آن زمين را پس از فصل خزان و مرگ گياهان باز زنده گرداند ، به يقين پاسخ دهند كه آن خداست .
ترجمه انگليسي :
And if you ask them who is the One who sends down water from the sky and brings -Life to the earth after its death they will surely say : Allah is the One who does these.
• سوره نحل آيِات 10 و 11
متن عربي :
هُوَالَّذي اَنزَلَ مِنَ السَّماء لَكُم مِنهُ شَراب وَ مِنْهُ شَجَرَ فيه تَسيمون * يُنْبِتَ لَكُم بِهِ الزَّرع َ وَ الزَّيتون و النَّخلَ وَ الاَعنابَ وَ مِن كُل الثَّمَراتِ اِنَّ في ذلكَ لَآيَه لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرون
ترجمه فارسي :
اوست خدايي كه آب را از آسمانها فرو فرستاد كه از آن بياشاميد و درختان را پرورش دهيد. * از آن آب زراعت هاي شما و باغ هاي زيتون و خرما و انگور و ديگر ميوه ها را بروياند . همانا در اينها نشانه قدرت الهي براي اهل فكر (و انديشه) پديدار است .
ترجمه انگليسي :
Allah is the One who sends down rain from the sky which is your drinking water and Also you grow by it grasslands in which you pasture your cattle * Therewith He Brings forth for you plantations , olives , date-palms , grapes and all kinds of fruits And corns . verily , in this is a sign (of Allah`s power) for men of thought .
• سوره نحل آيه 15
متن عربي :
وَاَلقي فِي الاَرضِ رَواسِيَ اَن تَميدَ بِكُم وَ اَنْهاراً وَ سُبُلاً لَعَلَّكُم تَهتَدونَ
ترجمه فارسي :
و كوه هاي بزرگ را در زمين بنهاد تا شما را از حيراني و اضطراب برهاند و نهرها جاري و راه ها آشكار ساخت تا شايد هدايت شويد .
ترجمه انگليسي :
And Allah has cast on the earth firm mountains , lest it may shake you , and also has Created rivers and roads that you may be guided .
• سوره شوري آيه 28
متن عربي :
وَ هُوَ الَّذي يُنَزِّلُ الغَيثَ مِن بَعدِ ما قَنَطوا وَ يَنشُرُ رَحمَتَهُ
ترجمه فارسي :
و اوست خدايي كه باران را پس از نوميدي خلق مي فرستد و (نعمت و) رحمت خود را فراوان مي گرداند
ترجمه انگليسي :
And Allah is the One who sends down rain after people are despaired due to drought And spreads his grace everywhere .
و در امثال اينگونه آيات كه مي بينيم در يكجا خداوند حيات و موت زمين را به فرو فرستادن و عدم نزول آب از آسمان نسبت مي دهد و در جاي ديگر نيز آب آشاميدني گوارا و همچنين وجود باغات متنوع از درختان ميوه دار و غيره را و نيز مزارع سرسبز و پربار را بوجود آب و بركت آن مي داند .
نكته مهم در ارزشمندي آب از نظر قرآن كه بسيار جالب است اينكه خداوند درباره فرو فرستادن آب براي ما همان تعبيري را بكار برده است كه براي كتاب گرانقدر قرآن ، چرا كه در بسياري از موارد درباره ارسال آب اين تعابير در قرآن به چشم مي خورد هو الذي نزل – ينزل – انزل و امثال آن كه مي تواند بيانگر دو امر باشد يك امر ظاهري كه آن فرستادن آب از بالا يعني از ابرها بر روي زمين باشد و امر مهم ديگر مطالبي است كه دلالت بر رفعت شان آب مي نمايد بدين شكل كه از همان تعبيري كه براي فرستادن قرآن بكار رفته براي آب هم استفاده شده است يعني ما آب را از رتبه اي رفيع و برتر فرو فرستاديم .
• دقت در آب : سوره واقعه آيه 68
متن عربي :
اَفَرَاَيتُم الماءَ الَّذي تَشرَبون
ترجمه فارسي :
آيا به آبي كه مي نوشيد توجه داريد ؟
ترجمه انگليسي :
Have you (O , men) observed your drinking-water ?
• آب براي نوشيدن : سوره نحل آيه 10
متن عربي :
هُوَ الَّذي اَنزَل مِنَ السَّماء ماءً لَكم مِنه شَراب
ترجمه فارسي :
اوست خدايي كه آب را از آسمان فرو فرستاد كه از آن بياشاميد .
ترجمه انگليسي :
Allah is the One who sends down rain from the sky which is your drinking water
• آب به اندازه نازل شده : سوره مومنون آيه 18
متن عربي :
وَ اَنزَلنا مِنَ السَّماءِ ماءً بَقَدَر
ترجمه فارسي :
و از آسمان آبي به اندازه معين فرو فرستاديم .
ترجمه انگليسي :
. And we sent down water from the sky as much as sufficient
• آب زلال در سايه درختان : سوره واقعه آيات 30 و 31
متن عربي :
وَ ظِلِّ مَمْدود * و ماءٍ مَسْكوب
ترجمه فارسي :
در سايه بلند درختان * و در طرف نهر آب هاي زلال (خوش روزگارانند)
ترجمه انگليسي :
. Also under the trees of expanded shades * and by the ever flowing streams
• خشم الهي با آب : سوره قمر آيه 11
متن عربي :
فَفَتَحنا اَبواب السَّماء بَماء مُنهَمرٍ
ترجمه فارسي : ما درهاي آسمان گشوديم و سيلابي از آسمان فرو ريختيم .
ترجمه انگليسي :
So we opened the gates of the heaven with water pouring forth ceaselessly .
• نزول آب از فشار تراكم ابرها : سوره نباء آيه 14
متن عربي :
وَ اَنزَلنا مِنَ المُعصِراتَ ماءً ثَجّاجا
ترجمه فارسي :
و از فشار و تراكم ابرها ، آب باران فرو ريختيم .
ترجمه انگليسي :
And we sent down from the heavy clouds , water in abundance .
• خلقت انسان از آب : سوره فرقان آيه 54
متن عربي :
هُوَ الَّذي خَلَقَ مِنَ الماءِ بَشَرا
ترجمه فارسي :
او خدايي است كه از آب ، بشر را آفريد .
ترجمه انگليسي :
Allah is the One who created man from water .
• خلقت حيوان از آب : سوره نور آيه 45
متن عربي :
وَ الله خَلَقَ كُلَّ دابَّه مِنَ الماء
ترجمه فارسي :
خداوند هر حيواني را از آب آفريد .
ترجمه انگليسي :
Allah created all moving creatures from water .
• رويش نباتات از آب : سوره انعام آيه 99
متن عربي :
َانزَلَ مِنَ السَّماءِ ماءً فَاَخرَجْنا به نَبات كُلِّ شَيِ
ترجمه فارسي :
اوست خدايي كه از آسمان باران (آب) فرو بارد تا هر نبات بدان برويانيم .
ترجمه انگليسي :
Allah is the One who sent down water from the sky and with it we bring forth the .Shoot of every plant
• حيات زمين از آب : سوره نحل آيه 65
متن عربي :
اَنزَلَ مِنَ السَّماء ماء فَاَحيا بِهِ الاَرضَ بَعدَ مَوتِها
ترجمه فارسي :
و خداوند از آسمان آب فرو باريد و با آن زمين را پس از مرگش زنده ساخت .
ترجمه انگليسي :
Allah sends down water from the sky and with it enlives the dry and withered Earth .
• همه ميوه ها از آب : سوره اعراف آيه 57
متن عربي :
فَاَنزَلنا بِهِ الماء فَاَخرَجنا بِهِ مِن كلِّ الثَّمَرات
ترجمه فارسي :
و بدان سبب باران فرو فرستيم تا هرگونه ثمر و حاصل از آن برآريم .
ترجمه انگليسي :
Then we send down the rain thereon and bring forth with it fruits of all kinds
• سبزي و خرمي از آب : سوره حج آيه 63
متن عربي :
اَنزَلَ مِنَ السَّماء ِماء فَتُصبِح الاَرضَ مَحضَرَّه
ترجه فارسي :
خداوند از آسمان آب فرو باريد و زمين را بوسيله آن سبز و خرم گردانيد .
ترجمه انگليسي :
-Allah sends down rain from the sky and by it the earth becomes green with Vegetations .
• رشد و نمو دانه ها از آب : سوره فصلت آيه 39
متن عربي :
فَاِذا اَنزَلنا عَلَيهَا الماء اهتَزَّت وَ رَبَت
ترجمه فارسي :
چون ما بر آن (زمين) باران فرو آريم ، گياه برآورد و نشاط و خرمي يابد .
ترجمه انگليسي :
After we send down rain to it then it becomes fresh and green and yields Vegetations and fruits .
• ميوه هاي رنگارنگ از آب : سوره فاطر آيه 27
متن عربي :
اَنَّ اللهَ اََنزَلَ مِنَ السَّماء ماء فَاَخرجنا بِهِ ثَمَراتٍ مُختَلِفاً اَلوانُها
ترجمه فارسي :
خداوند باران را از آسمان فرو آورد و بدان انواع ميوه هاي گوناگون پديد آورد .
ترجمه انگليسي :
-Allah sends down rain from the sky by which we brought out fruits with different Colors .
• پاكيزگي از آب : سوره انفال آيه 11
متن عربي :
وَ يُنَزِّلُ عَلَيكُم مِنَ السَّماء ماءً لِيُطَهِّرَكُم بِه
ترجمه فارسي :
و از آسمان رحمت خود ، آبي فرستاد كه شما را با آن پاك گرداند .
ترجمه انگليسي :
And he caused rain to descend on you from the sky to clean you thereby .
• آب پاك خلق شده : سوره فرقان آيه 48
متن عربي :
وَ اَنزَلنا مِنَ السَّماء ماءً طَهورا
ترجمه فارسي :
و از آسمان آبي پاك فرو آورديم .
ترجمه انگليسي :
And we sent down pure water from the sky .
آگاه باشيم ! اگر به ناسپاسي و ناشكري خود ادامه داده و بجاي توبه در پيشگاه حق بر گناهان خود بيفزاييم خداوند قادر است با يك اشاره (يا ارض ابلعي ماءك و يا سماء اقلعي – يعني اي زمين آب خود را فرو بر و اي آسمان بارانت را قطع كن) اين نعمت را از ما بگيرد و قطع آب يعني پايان زندگي براي همه چيز .

[ شنبه 23 ارديبهشت 1391برچسب:, ] [ 1:35 ] [ احمد مجیدی ] [ ]
آب مايه حيات
 

با توجه به اهميت دفع بهداشتي فاضلاب و لزوم بهره مندي تمامي ساکنان کره زمين از وضعيت بهداشتي و آب سالم، شعار روز جهاني آب در سال 2008 ميلادي حول محور بهداشت انتخاب شده است.

پيشينه نامگذاري روز جهاني آب

براي اولين بار در سال 1992 در کنفرانس محيط زيست و توسعه سازمان ملل در ريو، پيشنهاد نامگذاري روزي به نام "روز جهاني آب" مطرح شد که هدف از اين موضوع، ترويج و آگاهسازي مردم درباره آب از طريق پخش و اشاعه نشريات، برگزاري سمينارها، کنفرانسها و نمايشگاهها است.

به اعتقاد اعضاي حاضر در اين کنفرانس، روز جهاني آب "روز توجه عموم مردم به مسائل حياتي آب " است و بر همين اساس سازمان ملل متحد دهه 2005 تا 2015 ميلادي را " دهه بين المللي آب " با عنوان " آب براي زندگي " ناميده است.

تاکنون 14 شعار براي روز جهاني آب طي سالهاي مختلف مطرح شده است. شعار اين روز در سال گذشته ميلادي " سازگاري با کم آبي " بود و امسال شعار " آب و سلامتي " برگزيده است.

تاريخچه روز آب در ايران باستان

با توجه به اينکه روز جهاني آب در دوم فروردين ماه هر سال در ايران مصادف با ايام تعطيلات نوروز است و عملا" امکان بهره گيري زيادي از آن براي آگاه سازي مردم درباره آب وجود ندارد.

اين در حالي است که با مراجعه به تاريخ معلوم مي شود که ايرانيان در گذشته روز سيزدهم اسفندماه هر سال را که "نوروز آبها" نام داشته به کنار چشمه ها و رودها مي رفتند و با برپا کردن مراسم خاصي، عطر و گلاب در آبها مي افشاندند. بر همين اساس سيزدهم اسفندماه روز ملي آب در ايران نامگذاري شده است.

شعار 2008 روز جهاني آب

شعار روز جهاني آب در سال 2008 " بهداشت" تعيين شده است. اين موضوع به وسيله تمامي اعضاي گروه آب سازمان ملل در هفته جهاني آب انتخاب شده است. درحقيقت آب، نشان دهنده بهترين مثال نظام ملل متحد به سوي شکل گيري "ملل متحدي واحد" در پشتيباني و دستيابي به اهداف توسعه هزاره سوم است.

در سال 2008 ميلادي به دليل موضوعيت نامگذاري روز جهاني آب، سازمان بهداشت جهاني و يونيسف وظيفه هماهنگي کارهاي برگزاري مراسم روز جهاني آب در دنيا را به عهده گرفته اند. اين درحالي است که آب نقشي اصلي در پيشبرد اهداف توسعه هزاره، از جمله کاهش گرسنگي، آموزش جهاني، توانمندسازي زنان، بهبود سلامت، پايداري محيط زيست و گسترش همکاري براي توسعه دارد، در اين راستا براي دستيابي به اين اهداف، مديريت هوشمند و دورانديش اين منبع ازرشمند و حياتي شرط اصلي قلمداد مي شود.

بر اين اساس، سال 2008 با هدف تمرکز، جلب مشارکت و تشويق دولتها و بخشهاي مرتبط به تلاش براي برخورداري 6/2 ميليارد نفر معادل 41 درصد از جمعيت محروم جهان از خدمات زيربنايي بهداشتي ، " سال بين المللي Sanitation " به معناي سامانه هايي که از طريق دفع کارآمد و موثر زايده هاي انساني، سلامت افراد را حفظ مي کنند نام گذاري شده است.

UNWATER و روز جهاني آب

رضا اردکانيان در خصوص عملکرد برنامه دهه بين المللي آب (UNWATER) به مناسبت روز جهاني آب گفت : فردا در ژنو برنامه مفصلي براي روز جهاني آب تدارک ديده شده است ضمن اينکه کل آژانسهاي سازمان ملل متحد نيز برنامه هايي براي بزرگداشت اين روز طراحي کرده اند.

مدير برنامه دهه بين المللي آب افزود : سال جاري ميلادي سال بهداشت پايه نامگذاري شده که در سايه آن تلاش مي شود تمرکز بر روي کشورهايي صورت گيرد که از حداقل امکانات بهداشتي براي جمع آوري فاضلاب برخوردار هستند که عمدتا اين کشورها شامل کشورهاي آفريقايي هستند.

وي تصريح کرد : همچنين سال 2009 ميلادي نيز با تصميم گيري هاي اعضا سال حوضه هاي آبريز مشترک نامگذاري شده که در اين راستا ايران به عنوان کشوري فعال در منطقه و غني به لحاظ داربودن رودهاي مرزي و حوضه هاي آبريز مشترک برنامه هاي خاصي در اين زمينه خواهد داشت.

به گفته اردکانيان برنامه هاي روز جهاني آب در سال 2008 ميلادي به کمک سازمان جهاني بهداشت و يونيسف برگزار و پشتيباني مي شود.

تقليل جمعيت محروم از آب آشاميدني سالم به نصف

در اين راستا رسول زرگر گفت : در حقيقت نامگذاري سال جاري ميلادي به نام بهداشت در راستاي شتاب بخشيدن به تحقق اهداف توسعه هزاره است که بر مبناي آن بايد جمعيت محروم از آب آشاميدني سالم و دفع بهداشتي فاضلاب تا سال 2015 به نصف تقليل يابد.

معاون وزير نيرو در امور آب و آبفا افزود : برآوردهاي جهاني نشان مي دهد که براي نيل به اهداف توسعه هزاره، به سرمايه گذاري در حدود 42 ميليارد دلار نياز است، يعني هر سال بايد رقمي در حدود 8/2 ميليارد دلار به مدت 15 سال در بهداشت و دفع زايده هاي انساني سرمايه گذاري شود.

وي تاکيد کرد : بر پايه اعلام سازمان جهاني بهداشت، هر يک دلار سرمايه گذاري در بخش آب و فاضلاب به دليل منافع بي شمار آن همچون کاهش موارد ابتلا به بيماري، کاهش نياز به دارو، کاهش غيبت کاري و افزايش کارآمدي، 9 دلار بازگشت سرمايه خواهد داشت.

زرگر ادامه داد : از حدود 5/3 ميليارد نفر جمعيت آسيا و اقيانوسيه، حدود 82 درصد به آب بهداشتي کافي دسترسي دارند و تنها 700 ميليون نفر از مردم اين مناطق به آب بهداشتي سالم دسترسي ندارند و هر سال حدود 60 ميليون نفر از اين جمعيت کاسته مي شود.

وي افزود : 50 درصد جمعيت نيز تحت پوشش سيستم جمع آوري بهداشتي فاضلاب هستند، يعني حدود 8/1 ميليارد نفر دسترسي به امکانات بهداشتي ندارند و 5/1 ميليارد نفر آن در روستاها زندگي مي کنند.

زرگر با تشريح وضعيت ايران گفت : 8/48 ميليون نفر از جمعيت کل کشور يعني 4/98 درصد که 900 شهر را شامل مي شود، تحت پوشش آب شرب سالم و بهداشتي هستند. حدود 70 درصد از جمعيت روستايي شامل 23 هزار روستا، نيز تحت پوشش آب شرب سالم و بهداشتي هستند.

اين مقام مسئول در وزارت نيرو گفت: 5/13 ميليون نفر معادل 27 درصد جمعيت شهري کشور تحت پوشش سيستمهاي بهداشتي دفع فاضلاب هستند که 215 شهر را شامل مي شود.

کمبود ذخاير آب

مسئله‌ کمبود ذخاير آب زمين هر روز جدي ‌تر مي‌شود، طبق آمارها بيش از يک ميليارد نفر از مردم دنيا از دسترسي به آب آشاميدني سالم محرومند وهر سال بيش از 5 ميليون نفر براثر بيماري ‌هاي ناشي از آلودگي آب آشاميدني جان مي‌سپارند. اين در حالي است که ميليونها تن از ساکنان دنيا در نقاطي زندگي مي‌کنند که ذخاير آبي کافي براي تامين نيازهاي روزمره ‌شان وجود ندارد.

اين در حالي است که سه عامل مهم آلوده شدن آب، اتلاف آب و تغييرات آب و هوا وضعيت آب را به صورت خطرناکي در جهان در آورده است، چرا که حدود 70 درصد آب مصرفي دنيا در بخش کشاورزي، 23 درصد در صنعت و 7 درصد در بخش خانگي صرف مي شود.

گرچه 70 در صد سطح زمين را آب پوشانده‌ ولي فقط 5/2 درصد آن آب شيرين و بيشتر آن نيز به صورت يخ در قطب است، از سوي ديگر کمتر از 1 درصد از آب شيرين نيز در اختيار انسان است؛ يعني 2/0 در صد از کل آب دنيا را آب شيرين در اختيار انسان تشکيل مي دهد.

بر اين اساس، سازمان ملل تخمين مي‌ زند که تا سال 2030 بيش از 5 ميليارد نفر از مردم دنيا به نحوي با کمبود آب درگير خواهند بود.

مديريت غلط و کمبود آب

طبق گزارشات انستيتو بين المللي مديريت آب عامل 98 درصد از کمبود آب "انساني" است و 2 درصد آن "دلايل طبيعي" دارد. اين در حالي است که انسان با آلوده کردن و اتلاف آب، نقش بسيار مهمي در اين بحران جهاني دارد که نتايج آن به کشور خاصي محدود نمي‌شود. سطح آبهاي زيرزميني هر روز پايين ‌تر مي‌رود و آبهايي که در دوره‌هاي زمين شناسي مشخصي انباشته شده بودند، به مصرف مي رسند بدون آنکه بتوان آن را جايگزين کرد.

از آنجا که بيشترين نقش را در اين بحران، انسان دارد بايد با راهکارهايي با آن مقابله کرد و از اين رو مديريت بر آب و همکاري‌هاي بين المللي اهميت ويژه مي ‌يابد. به اعتقاد کارشناسان ساختن سدهاي بزرگ از عوامل مهم تخريبي هستند. سدهاي بزرگ، سدهايي هستند که بيش از 15 متر بلندي آنها است، تاکنون 40 هزار از اين سدها در جهان ساخته شده‌ اند و 45 هزار سد ديگر در دست طراحي و يا ساخت هستند.

ساختن سدهاي عظيم علاوه بر ويراني روستاها و آوارگي انسانها باعث تغييرات آب و هوايي مي ‌شود. طبق آمارها 80 ميليون تن از ساکنان روستاها در 50 سال گذشته بر اثر ساختن اين نوع سدها آواره شده ‌اند.

[ شنبه 23 ارديبهشت 1391برچسب:, ] [ 1:27 ] [ احمد مجیدی ] [ ]

آب

 
 
 
آب
ساختار ملوکولیمدل فضاپرکن.
آب در سه شکل مایع، گاز و جامد

آب مایه حیات است و در سطح زمین به وفور یافت می‌شود.
آب در سه حالت جامد،
یخ، مایع و بخار که نامرئی‌است.
ابرها شامل قطرات آب معلق در هوا و بخار آب اشباع است.

مشخصات و اطلاعات
آب
oxidane
نام‌های قابل توجه aqua, ,
هیدروژن هیپروکسید, (
بیشتر)
H۲O
شماره CAS ۷۷۳۲-۱۸-۵
InChI=۱/H۲O/h۱H۲
جرم مولی ۱۸٫۰۱۵۳ g/mol
چگالی و فاز ۰٫۹۹۸ g/cm³ (مایع در ۲۰ °C, ۱ atm)
۰٫۹۱۷ g/cm³ (جامد در ۰ °C, ۱ atm)
دمای انجماد
۰ °C (۲۷۳٫۱۵ K) (۳۲ °F)
دمای جوش
۹۹٫۹۷۴ °C (۳۷۳٫۱۲۴ K) (۲۱۱٫۹۵ °F)
ظرفیت گرمایی ویژه
۴٫۱۸۴ J/(g·K) (۲۰°C در)
اطلاعات بیشتر
 

آب مایه حیات و فراوان‌ترین برروی سطح کره زمین و بستر اولیه حیات به شکلی که امروزه می‌شناسیم. بیش از ۷۵٪ جرم یک انسان از آب تشکیل شده‌است و نیز بیش از ۷۰٪ سطح کره زمین را آب پوشانده است (نزدیک به ۳۶۰ میلیون از ۵۱۰ میلیون کیلومتر مربع) با وجود این حجم عظیم آب تنها دو درصد از آبهای کره زمین شیرین و قابل شرب است و باقی آن به علت محلول بودن انواع نمک‌ها خصوصاً نمک طعام غیر قابل استفاده است. از همین دو درصد آب شیرین بیش از ۹۰ درصد به صورت منجمد در دو قطب زمین و دور از دسترس بشر واقع شده‌است.

نامگذاری آب [ویرایش]

آب در گویش‌های محلی به نامهای مختلف یاد می‌شود. مثلاً در گویش دزفولی با تلفظ O انگلیسی یا "او" از آب یاد می‌شود.[۱][۲]

در فیزیک بر اساس حالت ماده آب معمولاً به این نام‌ها خوانده می‌شود:

در علم هواشناسی حالت‌های مختلف آب بر اساس نوع بارش یا معلق بودن آن در جو طبقه بندی می‌شود:

در علم محیط زیست:

[ شنبه 23 ارديبهشت 1391برچسب:, ] [ 1:22 ] [ احمد مجیدی ] [ ]

وقتی چاه خشک می شود ...

مقابله با کمبود آب به راه حل های جدی نیاز دارد

 
 
 
Panorama view of Chinese city (Thinkstock)

در شهر باستانی لیجیانگ چین که در نزدیکی رودخانه یانگ تسه واقع است، شبکه منظمی از کانال ها و پل ها که هنوز هم دست نخورده به جا مانده است، برای آب رسانی به منازل ساخته شده بود.

 
 

 

" قورباغه، آب آبگیرمحل زندگی خود را کاملا مصرف نمی کند."

 

ضرب المثل آمریکایی سرخ پوستی

 

بنجامین فرانکلین، یکی از بنیانگذاران کشور آمریکا، بیش از دو قرن پیش و مدت ها قبل از این که کسی بتواند تصوری از نیاز به حفظ اکوسیستم آب یا کمبود آب بر روی کره زمین داشته باشد، گفته بود " قدر آب را زمانی می دانیم که چاه خشک شود". امروز برای نخستین بار در تاریخ انسان، "چاه جهانی" در حال خشکیدن است- و چیزی نمانده که ما همگی به عواقب دردناک کمبود مهم ترین منبع جهانی پی ببریم.

 

همان گونه که نفت موجب تحولات زیادی در تاریخ و نظم جهانی قرن بیستم گردید، بحران جهانی آب شیرین هم به ژئوپولیتیک، اقتصاد، محیط زیست، امنیت ملی، شرایط روزمره زندگانی و تراکم تمدن انسان ها در قرن بیست و یکم شکل تازه ای می دهد. حتا بیشتر، زیرا آب برخلاف نفت، جایگزینی ندارد: ما نمی توانیم نفت را بنوشیم یا با آن مواد غذایی پرورش بدهیم.

 

اساسا این اتفاق می افتد که در پی فشار تقاضای سیری ناپذیر جامعۀ نوین جهانی – که دو برابر میزان رشد جمعیت جهان آب مصرف می کند- ما در عرضۀ آب مورد نیاز برای تأمین نیازهای کشاورزی، تولید انرژی، تولید صنعتی و مصارف خانگی 9/6 میلیارد جمعیت جهان که در سال 2050 به 9 میلیارد تن بالغ خواهد شد، با کمبود مواجه می شویم. این بحران به علت نارسایی های فراوان و هدر رفتن منابع آب که تقریبا در مدیریت منابع آب درهمه جا مشاهده می شود، شدت خواهد یافت.

 

کمبود فزایندۀ آب، انسان را با چالش دوگانه ای مواجه می کند- که بخشی از آن زیست محیطی و بخش دیگرش سیاسی است. به علت توزیع نابرابر منابع آب شیرین و فشار ناشی از ازدیاد جمعیت، این نابرابری نگران کننده در میان جوامع "برخوردار از آب" و جوامع "فاقد آب" هرچه بیشتر می شود- به لحاظ بین المللی میان کشورها، و نیز میان گروه های مختلف ذینفع، و میان بخش ها و طبقات اقتصادی که مدت های مدیدی بر سر دسترسی برابر به منابع آب با یک دیگر رقابت داشته اند.

 

آب و پیدایش تمدن

مدیریت منابع آب پیوسته محور اصلی قدرت، ترقی، و دستاوردهای انسانی بوده است. طی قرن ها، جوامع به لحاظ سیاسی، نظامی، اقتصادی، و فن آوری برای دستیابی به منابع آب جهان و تسلط بر آن، با یک دیگر مبارزه کرده اند. انسان پیوسته کوشیده است شهرها را در مجاورت منابع آب بنا کرده، کالاها را از طریق آب جابجا کند، و انرژی نهفتۀ آن را به اشکال گوناگون در کشاورزی، صنعت و رفاه زندگی خصوصی خود به کار گرفته و در عین محافظت خود در مقابل نیروی مخرب آن، مانند سیل و خشکسالی، هر چه بیشتر از منابع طبیعی آن استفاده کند.

 

تأسیسات آب رسانی در جهان باستان همواره مرتبط با نقاط عطف تمدن، و ظهور و سقوط کشورهای بزرگ بوده اند. وقوع انقلاب کشاورزی که حدود 5000 سال پیش سرآغاز تمدن بشر بود، بر مبنای تسلط بر آبیاری دشت های نیمه خشک مصر، بین النهرین و درۀ هند در مقیاس وسیع صورت گرفت. در روم باستان، توسعۀ تمدن شکوفای شهرنشینی با یک میلیون سکنۀ شهری در قلب امپراتوی، مدیون فراوانی آب شیرینی بود که از طریق شبکۀ متشکل از 11 کانال آب در شهر توزیع می شد.

 

جهش چین و شریان حیاتی این کشور در عصر طلایی قرون وسطای آن، مدیون تکمیل شدن آبراه بزرگ 1770 کیلومتری بود که آب رود یانگ تسه واقع در جنوب کشور و منطقۀ مرطوب برنجکاری را با سرزمین های شمالی مجاور رود زرد که خشک اما حاصلخیز و سرشار از منابع طبیعی بود، در ارتباط قرار داد. دوران شکوفایی اسلام در پی تجارت راه دور صورت گرفت که از طریق بیابان های خشک و بی آب که زمانی غیر قابل دسترسی بود، از واحه به واحه توسط کاروان های طولانی و با شترهایی که نیاز اندکی به آب داشتند، انجام می شد.

 

گاو آهن های سنگین، نیروی آسیاب آبی و سرانجام دریانوردی در آب های اقیانوس، نخستین ابزار دستیابی غرب به رهبری جهان بود. اختراع سرنوشت ساز انقلاب صنعتی در ربع هزارۀ گذشته، موتور بخار جیمز وات بود. پیشرفت های درمانی و بهداشت عمومی در اواخر قرن نوزدهم و تلاش جهت محافظت از انبوه جمعیت فزایندۀ مراکز شهری در برابر بیماری هایی که از طریق آب شیوع می یافت، منجر به تحولات جمعیتی زیادی گشت.

 

پیدایش ایالات متحده نیز به همین شکل، مربوط به تلفیق و تسلط بر سه محیط آبی بود:

- بخش معتدل شرقی، با میزان بارندگی مناسب کشاورزی، رودخانه های کوچک برای تأمین نیروی آب و امکانات حمل و نقل، که کانال ایری[1]عامل وحدت میان مناطق آن است.

- ارتباط دریایی و تسلط بر دو مرز دریایی با ایجاد کانال پاناما.

- پیروزی نوآورانه بر مناطق خشک غرب از طریق آبیاری، بهره برداری از نیروی آب، و کنترل سیل از طریق ایجاد سدهای عظیم چند منظوره که نخستین آن سد هوور متعلق به دوران رکود اقتصادی است.

 

اشاعۀ بنای سدهای عظیم در سراسر جهان، یکی از انگیزه های اصلی انقلاب سبز بود که معرف دوره ای از حیات بشر است که نتیجۀ آن توانایی تأمین غذای جمعیت چهار برابر شدۀ جهان قرن بیستم و مقدمۀ پیدایش اقتصاد جهانی شدۀ امروز بود.

 

شکل گیری هر دوره به نسبت نوع پاسخگویی به چالش های مربوط به آب صورت گرفته است. امروزه نیز همین گونه است. برای تأیید بر اهمیت آب در جامعۀ امروز، باید اهمیت حفظ استانداردهای زندگی را به یاد داشته باشیم: برای مثال، یک فرد عادی که با گوشت تغذیه می کند، از طریق آبی که صرف پرورش مواد غذایی او می شود، روزانه به بیش از 7/3 تن یا 3800 لیتر آب نیاز دارد. یک وعده همبرگر از گوشت دامی که با غلات تغذیه می شود، 60 درصد از این میزان را به خود اختصاص می دهد.

 

برای تولید یک تی شرت سادۀ نخی، به 2850 لیتر، یا 7/2 تن آب نیاز است. تولید البسۀ یک فرد آمریکایی از طبقۀ متوسط، از کلاه تا کفش چرمی، به حدود 23 تن آب نیاز دارد. تولید مواد شیمیایی، فولاد، مواد غذایی پرورده و بهره برداری از منابع کانی نیز فعالیت های نیازمند مقادیر زیاد آب هستند. تولید فقط یک عدد تراشۀ نیمه رسانای کامپیوتر به بیش از 7600 لیتر - معادل 7/7 تن - آب چند بار تقطیر شده نیازمند است، و تولید یک اتومبیل به 151.000 لیتر یا 155 تن آب احتیاج دارد. در کشورهای صنعتی، بیشترین حجم مصرف آب در صنعت است، نه در کشاورزی- بیش از دو پنجم کل مصرف آب در آمریکا به تولید انرژی اختصاص می یابد که بخش اعظم آن در سیستم های خنک کنندۀ ترموالکتریک نیروگاه ها به مصرف می رسد.

 

پمپاژ، نقل و انتقال، و عمل آوردن چنین حجم عظیمی از آب- که هر کیلوگرم آن معادل یک لیتر بوده و وزن آن 20 درصد بیشتر از وزن روغن است- یکی از بزرگترین چالش های انرژی و مهندسی در جوامع پیشرفته است.

در مقابل، در مناطق فقیر جهان، که از تعداد لوله و تلمبه های کمتری برخوردارند، تأمین آب به صورت روز به روز و با کار کمر شکن انسان صورت می گیرد. در منطقۀ روستایی کنیا، جایی که در سال 2004 من در اتصال یک شبکۀ لوله کشی به طول 2 مایل جهت تأمین آب برای روستایی کار می کردم، زنان و کودکان روزانه سه ساعت از وقت خود را در پیاده روی جهت تأمین آب پاک برای مصارف خانگی صرف می کردند- معادل تقریبا سه بار فلاش زدن توالت که جمع آن بالغ بر 91 کیلوگرم آب برای یک خانوار پنج نفره می شود. از دست رفتن زمان مولد آنها که می تواند در غیر این صورت به کار و تحصیل اختصاص پیدا کند، نیاز به توضیح ندارد و نشان دهندۀ نیاز به آب حتا در ابتدایی ترین سیستم های اقتصادی است.

 

چالش جهانی آب

دست و پنجه نرم کردن با بحران جهانی کمبود آب، نیاز به راه حل های زیست محیطی و سیاسی دارد. انسان با بهره برداری بی رویه از آب که جبران آن از طریق چرخۀ طبیعی زیست محیطی صورت می گیرد، و ایجاد آلودگی در منابع موجود آب، به طور بی سابقه ای به اکوسیستم آب های شیرین صدمه می زند. در نتیجه، برای نخستین بار بعد از پیدایش تمدن، ما برای حفظ سلامت اکوسیستمی که سرچشمۀ حیات اقتصادی جامعه و مصارف انسان است، باید به طور آگاهانه آب کافی به آن اختصاص بدهیم. در مورد این موضوع، در بررسی جامع زیست محیطی سال 2005 پیرامون سلامت محیط زیست کرۀ زمین، طی جلسۀ ارزیابی اکوسیستم هزاره ، اعلام خطر شد.

 

به اندازه ای آب از بیش از 70 رودخانۀ اصلی جهان از جمله نیل، رود سند، رود زرد، رود فرات و رودخانۀ کلرادو استخراج شده که آب جاری در این رودها دیگر به دلتای حاصلخیز آنها و دریا نمی رسد. نیمی از زمین های باتلاقی جهان از بین رفته است.

 

آلودگی های صنعتی و شیمیایی کشاورزی، در حال نابود کردن زندگی ماهیان، آلودن سفره های آب آشامیدنی و ورود به چرخۀ غذایی انسان است. یخچال های طبیعی، از هیمالیا تاکوههای آند به سرعت بی سابقه ای در حال آب شدن هستند و نه تنها سرچشمۀ رودها را از بین می برند بلکه ثبات کشورهایی را که وابسته به آب آنها هستند، تهدید می کنند. با وخیم شدن بحران محیط زیست، مخاطرات سیاسی آمادۀ انفجار می گردد.

 

با از بین رفتن یخچال های طبیعی هیمالیا، انتظار می رود رود سند، آبراه حیاتی پاکستان که دسترسی به آب در این کشور را با چالش روبرو کرده، 30 درصد از آب خود را در فصل خشک از دست بدهد، در عین حال، جمعیت پاکستان تا نسل آینده بدون وقفه رشد کرده و 30 درصد افزایش خواهد داشت. در بالا دست این رود، هند با بستن سد بر روی رودهای فرعی منطقۀ کشمیر به جهت ایجاد نیروی برق بیشتر، تنش های دو جانبه میان دو کشور را بعد از عقد پیمان استفادۀ مشترک از این رود افزایش می دهد. برای جبران کمبود آب آشامیدنی، کشاورزان هند، پاکستان، شمال چین، درۀ مرکزی کالیفرنیا، و دیگر جاها برای پرورش محصولات کشاورزی خود به طور بی رویه ای از آب های زیرزمینی استفاده می کنند. محصولات وابسته به این نوع آبیاری، "حباب های غذایی" هستند که هر چه پمپاژ آب به عمق سفره های آب نزدیک تر شود، امکان ترکیدن این حباب ها بیشتر می گردد.

 

در ارزیابی اکوسیستم هزاره به این نتیجه رسیده شد که کمبود آب شیرین، علت اصلی تغذیۀ نادرست جمعیتی معادل 5/3 میلیارد تن تا سال 2025 است. این جمعیت به طور فزاینده ای وابسته به گندم وارداتی و بازارهای باثبات بین المللی خواهد بود. چگونگی برخورد هند، پاکستان و چین با چالش های قریب الوقوع در زمینۀ امنیت غذایی، تأثیر زیادی بر دسترسی کلی به مواد غذایی و بی ثباتی قیمت ها از آفریقا گرفته تا جنوب آسیا و از جمله منطقۀ پرتنش خاورمیانه که عمیقا وابسته به محصولات وارداتی است، خواهد داشت. احتمال می رود کمبود امکانات بهداشتی 6/2 میلیارد تن از مردم و محرومیت 1 میلیارد تن از آب آشامیدنی پاک، منشأ بحران های انسانی و بهداشتی باشد.

 

بحران آب در ارتباط مستقیم با تغییرات اقلیمی است که صدمات آن را از طریق وخیم ترین رویدادهای مرتبط با آب از جمله خشکسالی، سیل، رانش زمین، بالا رفتن سطح آب دریاها و آب شدن یخچال های طبیعی می توان مشاهده کرد؛ این رویدادها موجب ویرانی زیر ساخت هایی می شود که جهت الگوهای آب و هوایی عادی ساخته شده. در نتیجه، برخی پیش بینی می کنند که تا ده سال آینده، امکان دارد تعداد پناهندگان زیست محیطی که در جستجوی معیشت و مسکن تازه مرزها را زیر پا می گذارند، به 150 میلیون تن بالغ شود.

 

از آن جا که تولید انرژی هم متمرکز بر استفاده از آب است، کشورهایی که با کمبود آب روبرو هستند در آینده باید با نیاز به انرژی هم دست و پنجه نرم کنند. توانایی چین در حفظ رشد سریع اقتصادی خود تا حدی وابسته به پشت سر گذاشتن چالش های مربوط به کمبود آب است. میزان سرانۀ آب در چین معادل یک پنجم آمریکا است و به همین علت مجبور به منفعل کردن برخی کارخانجات و تعلیق پروژه های اصلی انرژی بوده و میزان بالای آلودگی آب تا حدی است که برای مصارف کشاورزی قابل استفاده نیست.

 

اشتراک در دارایی آب

یکی از بزرگترین چالش های دیپلماتیک در آغاز دوران کمبود آب آشامیدنی این است که آیا کشورها می توانند به طور دوستانه از 263 حوضۀ رود، سیستم ناپیدای آب های زیرزمینی، و یخچال های طبیعی بی شماری که فراسوی مرزهای بین المللی واقع اند، به طور اشتراکی استفاده کنند یا نه. برای مثال، عملیات بازسازی در عراق به دلیل کمبود نیروی برق و امکانات مناسب آبیاری بازده چندانی ندارد، و دلیل آن کاهش میزان آب رودخانۀ فرات است که ترکیه و سوریه آب آن را بر خلاف جریان تغییر می دهند. در مجموع، تحقق پروژه های آبی این سه کشور منوط به بهره برداری از رود فرات به میزان یک ونیم برابر حجم آب آن است- و این امر به لحاظ فیزیکی امکان پذیر نیست. شمالی ترین کشوری که در کنار این رود واقع است، یعنی ترکیه، در موقعیت فرماندهی ژئوپولیتیک قرار داشته و تصمیم می گیرد چه مقدار آب به همسایگانش برسد. فعالیت مشابهی نیز در جنوب آسیا در جریان است، جایی که تسلط چین بر فلات تبت موجب می شود کنترل سرچشمۀ غالب رودخانه های بزرگ این منطقه را که زندگی 2 میلیارد نفر به آن وابسته است، در دست داشته باشد.

 

در طول تاریخ، کشورهای بالا دست رود با دستیابی به قابلیت های بیشتر فن آوری توانسته اند مدیریت جریان آب را به دست بگیرند. چنین وضعی را در مورد رود نیل می توان مشاهده کرد. کشور مصر که در پایین دست این رودخانه قرار دارد، طی چند هزاره بزرگترین سهم را از آب این رود برده است، اگر چه 85 درصد از حجم آب آن از کشور فقیر اتیوپی سرچشمه می گیرد و تا همین اواخر، از سهم اندکی برای توسعه برخوردار بود. طی ده سالۀ گذشته، کشورهای حوضۀ نیل تلاش کرده اند در منطقه ای فقیرو جوان که پیش بینی می شود تا سال 2025 جمعیت آن به میزان 50 درصد رشد کرده و به نیم میلیارد تن برسد، برای همکاری در توسعۀ رود و اشتراک در استفاده از آب آن به توافق دست یابند.

 

پطرس غالی، دبیر کل سابق سازمان ملل، ربع قرن گذشته پیش بینی کرده بود که " جنگ های قرن بیست و یکم بر سرمسئلۀ آب خواهد بود". حال آن که کشورها دلایل بیشتری برای همکاری تا جنگ بر سر مسئلۀ آب یافته اند، اما افزایش آلودگی، کمبود آب، و شیوه های سریع تطبیق با تغییرات اقلیمی موجب بروز تنش می گردد. کشورهای کم آب که قادر به تولید کافی مواد غذایی، انرژی و کالاهای دیگر نیستند، بیشتر در معرض شکست قرار دارند. کشورهای ناکام، محل بروز بی ثباتی های منطقه ای، جنگ ها، نسل کشی، تروریسم بین المللی، دزدی دریایی، بیماری های مسری، گرسنگی، مهاجرت های دسته جمعی و مصائب دیگری هستند که عواقب آن تا فراتر از مرزهایشان گسترش می یابد.

 

انتخاب های جهانی

تاریخ نشان داده که با عدم توازن در میزان جمعیت و منابع اصلی، مشکلاتی در راه انطباق ظهور می کند. مهمترین مسائل، جدیت و تحمل بار مشترک انطباق است- و این که کدام جوامع ماهرانه تر انطباق یافته و مدیریت جهانی را به دست می گیرند و کدام جوامع موفق به این کار نشده و دچار سقوط می شوند.

 

ما دو انتخاب اصلی داریم:

- تقویت تولید و سازگار ساختن منابع آب با محیط زیست از طریق ایجاد تحولات دشوار سیاسی در جهت اصلاح و بهبود سازمان ها، فن آوری و سهمیه بندی مؤثر.

- تلاش در تمدید زمان با تمرکز بر آب های زیرزمینی یا لوله کشی های طولانی جهت انتقال آب از مناطقی که موقتا مازاد آب دارند به مناطقی که با کمبود آن مواجه هستند به امید یافتن راه حل عاجل، شبیه به ساختن سدهای عظیم در قرن بیستم، که بتواند مانع به هم خوردن اوضاع گردد.

 

در حالی که پیشرفت های امیدوار کننده ای در جهت صرفه جویی پایدار در مصرف صورت گرفته، اما جوامع تا بدین جا بیشتر راه مقاومت کمتر سیاسی جهت خرید زمان را در پیش گرفته اند. احتمال کمتری می رود که انواع فن آوری هایی که نقش منجی دارند - بیشتر به فن آوری هایی مانند نمک زدایی و پرورش محصولات کشاورزی اصلاح شده که به آب کمتری نیاز دارند اشاره می شود- به موقع و به قدر کافی برای جبران کمبود فزایندۀ آب در سطح بین المللی قابل بهره برداری باشند.

 

چگونگی مدیریت مؤثر منابع آب در کشورهایی که با کمبود آب مواجه نیستند نیز نقش مهمی در پیامدهای جهانی ایفا می کند. ایالات متحده با داشتن امتیاز به عنوان یکی از غنی ترین کشورها در زمینۀ منابع آب ونیز دارا بودن اقتصاد قدرتمند، از فرصتی طلایی برخوردار است. این کشور می تواند به طور همزمان به تقویت اقتصاد خود، افزایش نفوذ بین المللی و برطرف ساختن بدترین عواقبی که گریبان گیر کشورهای محروم از آب می شود، بپردازد. و برای این کار می تواند از طریق تولید مواد غذایی و کالاهایی که نیاز به آب کمتر دارند، ارائۀ الگو برای کنترل آب و برآوردن نیاز جهان تشنه از طریق کمک های گوناگون بین المللی، وارد عمل گردد. اما برای ارائۀ اقدامات مؤثر باید اقتصاد داخلی خود را در زمینۀ آب متحول کند: در حال حاضر آب یکی از منابعی است که تحت شیوۀ مدیریت قدیمی اداره شده و ارزش واقعی آن ناشناخته است، در حالی که آب را باید یک دارایی پر ارزش اقتصادی تلقی و به صورت سازگار با طبیعت از آن استفاده کرد.

 

در عرصۀ بین الملل، دولت اوباما در ماه مارس سال 2010 با اعلام یک رویکرد پنجگانه و ادغام مسئلۀ بحران آب در زمرۀ اولویت های امنیت ملی و چالش های دیپلماتیک، نخستین گام را برداشت. هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه، خطرات و فرصت های مستتر در اهمیت آب برای جامعه را مورد تأکید قرار داده و گفته است: "آب یکی از بزرگترین فرصت های دیپلماتیک و توسعه در زمان ما است. ما هر روزه به مسئله ای برنمی خوریم که در آن بتوان با دیپلماسی مؤثر وتوسعه، جان میلیون ها انسان را نجات داد، گرسنگان را سیر کرد، به زنان اقتدار بخشید، منافع امنیت ملی را پیش برد، از محیط زیست حمایت کرد و به میلیاردها تن از مردم نشان داد که ایالات متحده در برابر شما و رفاه و سعادت شما احساس مسئولیت می کند."

 

آب ویژگی خاص دیگری هم دارد و باید عمیقا با اهمیت کمبود آب آشامیدنی آشنا شد- ارتباط تفکیک ناپذیر میان آب و زندگی انسان ها، زندگی با منزلت انسان ها. از آب بندهای دست ساز گلی و تلمبه های پدالی برای بالا کشیدن آب در مناطق روستایی آفریقا گرفته، تا سدهای غول آسا و پمپ های پرقدرت مکانیکی در کشورهای صنعتی، تاریخچۀ آب همیشه روند نابرابر داشته است؛ وجود شیوه های قرون وسطایی و نوین در آن واحد و در کنار هم، امتیازات زیادی برای کشورهای برخوردار از آب به همراه داشته و در مقابل، مشکلات عدیده ای برای کشورهایی که دسترسی کافی به آب ندارند به وجود آورده است که اولین آن محرومیت از سرمایۀ انسانی به دلیل سوء تغذیه، بهداشت نامناسب و زیر پا گذاردن امکانات تحصیلی برای جستجوی آب است. نیاز به آب، فراتر از اصول انسانی، قیود اجتماعی و فکری است. آب به معنای واقعی کلمه یک مادۀ حیاتی است. کمبود آب علت اصلی بخش زیادی از فقر جهان، بیماری، بحران های انسانی، کشورهای ناکام و جنگ ها است و چنانچه انسان نسبت به یک چیز مادی حق داشته باشد، اولین آن قطعا حق دسترسی به آب شیرین و پاکیزه است.

 

این که هر یک از اعضای جامعۀ انسانی جهان چه واکنشی در پاسخ به بحران جهانی آب نشان دهند، نهایتا مورد قضاوت انسانیت خود ما قرار می گیرد- و سرنوشت نهایی تمدن بشر. همان طور که علم، سنت، و احساس خودمان به ما آموخته، ما از آب ساخته شده ایم.



Read more: http://iipdigital.usembassy.gov/st/persian/publication/2011/07/20110728144956x0.8777996.html#ixzz1udq6gOVK

[ شنبه 23 ارديبهشت 1391برچسب:, ] [ 1:8 ] [ احمد مجیدی ] [ ]

بحران آب و راههاي مد يريت بحران

آب مايه حيات و عامل و محرك اصلي فعاليتهاي كشاورزي به شمار مي رود و 70 درصد آب مصرفي جهان به آبياري اختصاص مي يابد بسياري از كشورها بخصوص كشورهايي كه در مناطق خشك و نيمه خشك قرار دارند براي توليد محصولات كشاورزي به آب نياز دارند و بيش از 90 درصد توليدات زراعي و باغي كشور ما نيز حاصل كشت آبي است و در واقع آب محور توسعه كشاورزي است منابع آب تجديدشونده كشور 130 ميليارد مترمكعب است و از 5/89 ميليارد مترمكعب آب استحصال شده در كشور 83 ميليارد آن در بخش كشاورزي مصرف مي گردد (5/93 درصد) و علي رغم محدوديت شديد منابع آب بهره وري و كارآيي استفاده ازاين منابع بسيار پايين است بخش كشاورزي درآينده بايد ضمن مصرف آب كمتر توليد بيشتري را عرضه نمايد.

جمعيت ايران در سال 1300 كمتر از 10 ميليون نفر بوده كه امروز به بيش از 70 ميليون نفر افزايش يافته(1385) و هفدهمين كشور پرجمعيت دنياست و پيش بيني مي گردد در سال 2050 جزو ده كشور پرجمعيت جهان به شمارايد.

ميزان سرانه آب تجديدپذير در سال 1300 حدود 13000 مترمكعب بوده كه درحال حاضر ميزان سرانه آب در كشور به حدود 1900 مترمكعب تقليل يافته و درآينده به مراتب وضع بدتر خواهد شد.

براساس شاخصهاي موجود بين المللي براي سنجش ميزان بحران آب در كشورهاي مختلف (شاخص
فالكن مارك،شاخص سازمان ملل و شاخص مؤسسه بين المللي مديريت آب)معتبرترين شاخصها مي باشند.

1-براساس شاخص فالكن مارك: كه بحران آب را براساس مقدار سرانه منابع آب تجديذپذير در كشور تعريف كرده است و ميزان سرآنه آب 1700 مترمكعب در سال را به عنوان شاخص كمبود معرفي كرده است.باتوجه كه درحال حاضرسرانه آب تجديدپذير ايران حدود 1900 مترمكعب مي باشد ايران در آستانه تنش آبي قراردارد.

2-شاخص سازمان ملل:بنياد كميسيون توسعه پايدار سازمان ملل ميزان درصد برداشت از منابع آب تجديذپذير در هركشور را به عنوان شاخص اندازه گيري بحران آب معرفي كرده است براساس شاخص مذكور هرگاه ميزان برداشت آب يك كشور بيشتر از 40 درصد كل منابع آب تجديدپذير آن باشد اين كشور با بحران شديد آب مواجه مي باشد و اگر اين مقدار درحد فاصل 20-40 درصد باشد بحران در وضعيت متوسط و چنانچه اين شاخص بين 10-20 درصد باشد بحران درحد متعادل و كمتر از 10 درصد بدون بحران تلقي ميگردد باتوجه به اينكه در ايران هم اكنون 69 درصد كل آب تجديدپذير كشور مورداستفاده قرارمي گيرد ايران در وضعيت بحران شديد آبي قراردارد.

3-شاخص موسسه بين المللي مديريت آب:مؤسسه مذكور دو عامل درصد برداشت كنوني نسبت به كل منابع آب سالانه و درصد ميزان برداشت آب در آينده نسبت به برداشت آب درحال حاضر را همزمان مورد استفاده قرارمي دهد كه براساس اين شاخص ايران در وضعيت بحران شديد آبي قرار دارد ايران تا سال 2025 بايد بتواند 112 درصد به منابع آب قابل استحصال خود بيفزايد كه اين مقدار باتوجه به منابع و امكانات موجود غيرممكن به نظر مي رسد.

استان خراسان رضوي با داشتن 3/8 ميليارد مترمكعب منابع آب تجديدشونده و با جمعيت بيش از 5/5 ميليون نفر ميزان سرانه آب تجديدشونده آن حدود 1500 مترمكعب مي باشد كه 21 درصد كمتر از سرانه آب كشور مي باشد بنابرايـن وضعيت در استان خراسان رضوي به مراتب بحراني تر از ساير نقاط مي باشد.

تحليل منابع آب ايران بااستفاده از شاخصهاي تعيين بحران آب

 

جمعيت

(ميليون نفر)

منابع آب تجديدپذير

(ميليارد مترمكعب)

سرانه آب تجديدپذير

( مترمكعب)

ميزان آب مورداستفاده

(ميليارد مترمكعب)

نتايج ارزيابي شاخصهاي بين المللي

فالكن مارك

سازمان ملل

مؤسسه بين المللي مديريت آب

كشور

70

130

1900

5/89

آستانه تنش

بحران شديد

بحران شديد

خراسان رضوي

5/5

3/8

1500

26/9

با تنش آبي

بحران شديد

بحران شديد

 

راههاي كنترل بحران:

بخش كشاورزي استان با اين واقعيت روبروست كه درآينده بايستي ضمن مصرف آب كمتر توليد بيشتري را عرضه نمايد لذا با مديريت صحيح منابع آب و بااستفاده از دانش و فناوريهاي نوين بايد درجهت ارتقاء بهره وري از منابع آب،افزايش كارايي مصرف آب ،افزايش راندمان آبياري و افزايش عملكرد در واحد سطح گامهاي اساسي را برداشت.

راندمان آبياري در كشور طبق گزارشات FAO در سال 2000 32 درصد بوده و طبق گزارشات معاونت امور زيربنايي در سال 83 حدود 40 درصد بوده است درحاليكه در اكثر كشورهايي كه ازنظر اقليمي،اجتماعي و اقتصادي مشابه ايران مي باشند راندمان آبياري به مراتب بالاتر از كشور ما مي باشد به طوريكه راندمان آبياري براساس گزارش فائو در سال 2000 در ليبي 60 درصد،هند 54 درصد،مصر 53 درصد،سوريه 45 درصد،پاكستان 44 درصد،عربستان 43 درصد،تركيه 40 درصد،چين 36 درصد،ايران 32 درصد بوده است.

-كارآيي مصرف آب از ديدگاه زراعي:كارايي مصرف اب، مقدار ماده خشكي كه توسط گياه به ازاء هر مترمكعب آب حاصل مي گردد تعريف شده است مقدار ماده خشك توليدشده به ازاء هر مترمكعب اب مصرفي در كشور ما در مقايسه با ساير كشورها بسيار پايين مي باشد در دو استان اصفهان و گلستان كه مطالعاتي دراين زمينه انجام شده در دشت برخوار اصفهان متوسط توليد ماده خشك به ازاء هر مترمكعب آب از 132 گرم تا 3832 گرم بر مترمكعب متغير مي باشد كه كمترين آن مربوط به تنباكو و بيشترين آن مربوط به ذرت علوفه اي مي باشد و متوسط كارآيي مصرف آب محصولات زراعي 800 گرم مي باشد محصولاتي مانند ذرت علوفه اي،ذرت دانه اي،سيب زميني،پياز،يونجه و جو كارآيي مصرف آب بالاتري داشته اند.

در دشت گركان و گنبد نيز كارآيي مصرف آب از135 تا 1838گرم متغير بوده كه كمترين آن مربوط به ماش و بيشترين آن مربوط به لوبيا مي باشد و محصولاتي مانند گندم و جو،ذرت دانه اي،ذرت علوفع اي،سيب زميني كارآيي مصرف آب بيشتري داشته اند و متوسط كارآيي مصرف آب محصولات زراعي دشت مذكور 641 گرم بر مترمكعب مي باشد.

راهكارهاي پيشنهادي براي افزايش كارآيي مصرف آب:

الف-بهينه سازي روشهاي آبياري و افزايش كارآيي مصرف آب در اراضي زراعي ازطريق

  1. اصلاح الگوي كشت محصولات زراعي
  2. انتخاب ارقام پرمحصول و با كارآيي مصرف آب بالا و ترويج كشت آنها
  3. اصلاح ژنتيكي گياهان بااستفاده از تكنيكهاي جديد (بيوتكنولوژي) و توليد ارقام با كارآيي مصرف آب بالا
  4. تحقيقات روي ارقام مقاوم به شوري و خشكي و دستيابي به آن
  5. بررسي و تحقيق درباره آرايش كاشت گياهان زراعي مختلف
  6. استفاده و ترويج مديريت تلفيقي آب آبياري و كودهاي شيميليي
  7. كاشت زود گياهان به منظور فرار از خشكي و تنش
  8. گسترش كشت ارقام با طول دوره رشد كوتاه و رشد اوليه سريع
  9. بررسي درمورد تعيين ابعاد مناسب مزرعه به منظور بهبود راندمان آبياري
  10. بررسي و تحقيق درمورد تراكم بوته مطلوب در هكتار
  11. افزايش راندمان آبياري و يكپارچه سازي اراضي

ب-اصلاح ساختار آبياري سنتي در مزارع و باغات:

  1. تسريع در اجراي طرحهاي يكپارچه سازي
  2. ترويج استفاده از روشهاي مناسب آبياري
  3. استفاده از آب برگشتي فاروها و نوارها
  4. گسترش آموزش روشهاي مدرن و كارآمد آبياري سطحي ازقبيل آبياري كابلي و موجي
  5. استفاده از سيستمهاي آْبياري زيرزميني و روشهاي آبياري زيرسطحي با حذف تبخير از خاك

ج-كاهش تبخير ازسطح مزرعه:

  1. ترويج و گسترش استفاده از مالچ طبيعي و مصنوعي
  2. استفاده از روشهاي بهزراعي درجهت كاهش تبخير و تعرق و ترويج آن
  3. كاهش تبخير مستقيم در زمان آبياري و اجتناب از آبياري در اواسط روز

د-استفاده از روشهاي مناسب مديريت آبياري به منظور كاهش تلفات آب:

  1. تحقيق و بررسي و ترويج كشت نشايي
  2. ترويج و توسعه استفاده از روشهاي آبياري تحت فشار در آبياريهاي اوليه
  3. انجام اقدامات فني نظير كشت بذور جوانه دار شده و با كشت بذور غني شده كه سريع رشد نمايند

ه-انجام كم آبياري به منظور افزايش كارآيي مصرف آب:

كم آبياري مصرف عامدانه و عالمانه كمتر آب به منظور افزايش توليد است كه در آن بايد به نكات زير توجه نمود

  1. انتخاب گياه مناسب براي كم آبياري (گياهاني كه داراي دوره رشد كوتاه راندمان مصرف آب بالا و مقاوم به خشكي هستند)
  2. خاك مناسب براي كم آبياري (خاكهاي داراي ظرفيت نگهداري بالا)
  3. كيفيت آب آبياري (كيفيت آب بايد خوب باشد)
  4. عمليات زراعي (بايد از روي منحني تابع توليد،درآمد و هزينه تعيين گردد)
  5. زمان آبياري (باتوجه به رفتار گياه كه حداقل تأثيرات منفي را بر رشد آن داشته باشد)
  6. روشهاي اعمال كم آبياري (بستگي به كيفيت آب و خاك دارد)
  7. مصرف كود (به ويژه كودهاي پتاسيم و روي نقش مهمي در تنظيم روزنه ها و كاهش تعرق گياه دارند)

منابع وماخذ:

1-آمار نامه كشاورزي 1384 دفتر آمار وفناوري اطلاعات،وزارت جهاد كشاورزي

2-سالنامه اماري كشاورزي سازمان جهاد كشاورزي،1386

3-براورد كارايي مصرف اب محصولات زراعي دردشت برخوار اصفهان ودشت گرگان وگنبد،موسسه پژوهشهاي برنامه ريزي واقتصاد كشاورزي

[ شنبه 23 ارديبهشت 1391برچسب:, ] [ 1:2 ] [ احمد مجیدی ] [ ]
صفحه قبل 1 2 صفحه بعد
.: Weblog Themes By Pichak :.

درباره وبلاگ

سلام برشما
نويسندگان
لینک دوستان

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان بحران آب و آدرس amh.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.





موضوعات وب
امکانات وب
ورود اعضا:

نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 2
بازدید دیروز : 0
بازدید هفته : 2
بازدید ماه : 3
بازدید کل : 9802
تعداد مطالب : 17
تعداد نظرات : 3
تعداد آنلاین : 1